skip to Main Content
030-6775536                               Winkelmand

Lifemaps.NL Voorbeeld Anne 26 jaarImpressie

Dit voorbeeld geeft een impressie van hoe je met Lifemap Leven kunt werken. Het is niet bedoeld om een compleet uitgewerkte lifemap te presenteren. Het aantal afgebeelde stickers is kleiner en de afmetingen zijn groter dan in werkelijkheid. De vragen en uitwerking zijn niet opgenomen, alleen maar de inzichten en conclusies.

Situatieschets

Anne is een jonge ambitieuze vrouw van 26 jaar. Ze is onlangs begonnen met haar eerste baan. Ze is nog bezig om haar draai te vinden binnen haar functie en het team, wat haar veel energie kost. Anne heeft een fijne relatie met Bart. Ze heeft ook verschillende hobby’s. Anne is altijd bezig en enorm gedreven; ze heeft een sterke wil. Ze wil graag van alles wat ze doet iets moois maken. Dit levert haar echter ook de nodige druk en stress op. Anne’s vraag is: Hoe kan ik de druk en stress waar ik last van heb verminderen? Om een duidelijk beeld van haar situatie te krijgen en zo het antwoord op haar vraag te vinden, werkt ze met Lifemap Leven.

Lifemap Leven

In Lifemap Leven kiest Anne de levensthema’s uit die voor haar op dit moment het belangrijkst zijn. Ze gaat voor elk levensthema na welke stemming dit in haar oproept, hoe ze hierover voelt en denkt. Daarna kiest ze het landschap uit dat dit het beste weergeeft en schrijft het levensthema daarop. Hieronder volgen een aantal van de levensthema’s die Anne op haar poster heeft geplakt, zoals die ook op de bovenstaande afbeelding te zien zijn:

  • Haar familie is Anne heel dierbaar. Ze geniet ervan wanneer ze samen zijn. Ze vindt haar familie zo een belangrijk onderdeel van haar leven, dat ze besluit om hier een parel sticker bij te plakken. Ze voelt zich bij haar familie helemaal geliefd, gewenst en gezien.
  • Haar relatie met haar partner is fijn. Net als in elke relatie hebben zij en Bart te maken met ups en downs. Soms is het zoeken naar de juiste balans tussen wat zij wil en wat Bart wil, of tussen de tijd die ze samen spenderen en wat ze apart doen. Anne ziet dit als een normale ontwikkeling en plakt deze levenssticker daarom op het heuvellandschap.
  • Ze weet al dat haar grote talent ligt bij haar kennis en inzicht en dat ze dit goed kan gebruiken in haar nieuwe baan. Ze heeft er alle vertrouwen in dat ze daarmee goede dingen kan doen. Haar sterke wil heeft haar daar altijd bij geholpen. Door het werken met deze lifemap, realiseert Anne zich dat dit thema zo belangrijk is dat het haar sleutel tot succes is. Daarom plakt ze er een sleutel sticker bij het levensthema wil en wilskracht.
  • In de samenwerking met haar nieuwe collega’s doet Anne haar best. Ze heeft een aantal leuke collega’s en er zijn er ook die ze niet kan inschatten en met wie ze moeilijk kan communiceren. Ze begrijpt dat dit thema nog open ligt en dat de samenwerking zich gewoon nog moet ontwikkelen. Daarom plaatst ze dit thema op de open vlakte.
  • Voor Anne is haar werk- en leefklimaat erg belangrijk. Ze wil zichzelf kunnen zijn. Thuis en met haar familie is dit helemaal zo, maar zowel op de sportclub als op kantoor laat het klimaat veel te wensen over. Ze neemt zich voor om daar zelf iets aan te gaan doen en daar verbetering in te brengen. Dit thema schrijft ze dan ook onderaan op het pad bergopwaarts. Anne is ervan overtuigd dat zij goed op weg is.
  • In haar gedrevenheid wil Anne graag succes en resultaten Tijdens haar studie is het haar gelukt met mooie cijfers af te studeren. Op haar werk begint ze nu echter opnieuw. Het is nog onduidelijk wat er allemaal van haar verwacht wordt, maar ook zij zelf weet nog niet wat voor resultaten er mogelijk zijn. Ze schrijft dit thema dus op het mistgebied. Bij een vervolgvraag tijdens het werken met de lifemap besluit ze er wel de zonnebloem bij te plakken. Dit zegt haar dat ze er met haar talenten vertrouwen in mag hebben.
  • Energie is duidelijk een punt van aandacht. Met Annes energie gaat het op en af. Ze is zich hier heel goed van bewust.

Overzicht en antwoord op Anne’s vraag

Nu Anne zo haar levensthema’s voor zich ziet, lijkt het haar dat de stress en de druk die ze ervaart te maken hebben met de eisen en verwachtingen die er in haar nieuwe baan aan haar gesteld worden. Het kiezen van de voor haar belangrijke levensthema’s en het visualiseren van hoe het er met elk thema op dit moment voor staat, geven Anne helderheid en een goed overzicht over haar situatie. Terwijl ze zo bezig is met Lifemap Leven, krijgt Anne het inzicht dat het niet alleen gaat om de eisen en verwachtingen die er bij haar nieuwe baan komen kijken maar vooral ook om haar eigen verwachtingen en de eisen die ze aan zichzelf stelt.

Ze kijkt nog eens naar wat er nu op de landkaart staat en naar alle levensthema’s waaruit ze kan kiezen. Annes oog valt op het thema: emoties en stemmingen. Ze ziet nu dat dit thema heel goed past bij de thema’s energie en eisen en verwachtingen. Door zich zorgen te maken over of ze het wel goed doet, komt ze in een stemming die stress in haar oproept. Deze zorgen hebben dus een negatief effect op zowel haar energieniveau als haar emoties en stemming. Ze begrijpt nu hoe dit proces in elkaar zit en waar haar gevoel van drukte en stess vandaan komt. Ze besluit om een munt sticker bij het thema emoties en stemmingen te plakken. Ze gaat aandacht besteden aan dit onderwerp en uitzoeken hoe ze positief en rustig kan blijven.

Een ander belangrijk leerpunt dat Anne uit het werken met deze lifemap heeft gehaald is het belang van haar relaties met haar partner en haar familie. Anne heeft een vertrouwde omgeving nodig waar ze zich veilig in voelt en waar ze zich kan opladen. Om beter te leren omgaan met haar emoties en stemmingen is het dus belangrijk voor Anne om te investeren in die basis. Als ze zich prettig voelt in haar relaties met haar vriend en haar familie, kan ze daar haar rust uit halen. Ze zal zich daardoor evenwichtiger voelen en dit zal een positieve uitwerking hebben op haar emoties en stemmingen op haar werk.

Het werken met Lifemap Leven heeft Anne een aantal belangrijke inzichten en conclusies gegeven, die haar zullen helpen in het vormgeven van verbeteringen in haar huidige situatie.

Back To Top