skip to Main Content
+31 (0) 306775536                      

Stemmingslandschappen

De landschappen op de poster hebben elk een betekenis, die te maken heeft met de stemming die ze oproepen. Hieronder wordt dit met voorbeelden verduidelijkt. De beschrijvingen van de landschappen dienen ter illustratie. Je kunt ze gebruiken wanneer jouw associaties overeen komen met de beschrijvingen. Het kan natuurlijk ook zijn dat bepaalde landschappen een heel ander beeld of heel andere gevoelens bij je oproepen. Ga in dat geval gewoon uit van je eigen associaties met de landschappen.

 1. Dichtbegroeid dennenbos: duister en ondoorzichtig bos. Je kunt er makkelijk in verdwalen. Je ziet niet waar je heen gaat en je weet niet wat je aan narigheid of moeilijkheid te wachten staat. Door al die bomen zie je het bos niet meer.
 2. IJs met wak: je kunt op het gladde ijs uitglijden en lelijk vallen. In het ijs kunnen wakken zitten. Het vraagt om voortdurende alertheid en kan je een ijskoud bad opleveren.
 3. Hoge kliffen: dreigend gevaar. Je ziet grote problemen en risico’s op je afkomen.
 4. Stormachtige zee: de zee is groots en onberekenbaar. Bij storm ontdek je de enorme krachten van de wind en de golven. Dat laat je beseffen hoe klein en kwetsbaar je als mens bent.
 5. Harde wind: geen mogelijkheid om stil te staan, je wordt meegesleept door de gebeurtenissen en veranderingen.
 6. Moeras met drijfzand: Je weet niet waar de grond onder je voeten stevig is en waar je wegzakt. Je wordt geplaagd door muskieten en stinkende moerasdampen.
 7. Regenlandschap: somber, grauw, verdrietig, rillerig, kil. Zo voelt het wanneer het vaak en langdurig regent.
 8. Mistgebied: in de mist kun je weinig zien. Alles is er wazig en onduidelijk en loopt door elkaar. Je weet niet welke kant je op moet.
 9. Grot: hier kun je je veilig in terugtrekken. De grot staat voor een moment waarop je alleen wilt zijn en even helemaal door niemand gezien wil worden. De grot kan ook staan voor reflectie en bezinning.
 10. Pad bergopwaarts: het pad symboliseert een ontwikkeling in je leven, een groeipad. Je kunt een punt kiezen waar je je nu bevindt, ergens tussen het begin bij het meer en boven aan de top.
 11. Verborgen meer met bron: staat voor het ontluiken van potentieel, voor nieuwe inspiratie of opborrelend inzicht. Er ontstaat iets nieuws of er staat een verandering aan te komen.
 12. Glooiende, groene heuvels: heuvels en dalen staan voor een patroon van afwisseling tussen op en af, plus en min. Ze staan voor een ‘normaal’ wisselend bestaan.
 13. Weiland met bloemen: je voelt je hier lekker op je plek. Spontaan, plezierig, je voelt je levendig en vrolijk. Alles is precies goed en je bent er blij mee.
 14. Hete, onbewoonbare woestijn: het is er dor en er groeit nauwelijks iets. Het leven in de woestijn is moeilijk. Moet je er toch doorheen, dan is dat een barre tocht.
 15. Open, oningevulde vlakte: je hebt veel vragen en geen idee van wat er gaat gebeuren, maar je staat daar open en neutraal tegenover: je weet het gewoon (nog) niet.
 16. Palmenstrand: comfortabel strand, welzijn en tevredenheid. Een bijzondere en luxe ervaring waarin je jezelf volmaakt tevreden voelt. Het went nooit, zo aangenaam is het.
 17. Kalme zee: genieten van een wijds uitzicht, dat rust brengt; op een rustige zee is het heerlijk dobberen of sportief zeilen.

 Landschappen van het hier & nu

De landschappen op de landkaart staan voor het hier en nu. Wordt in de lifemap aan jou gevraagd om aan te geven welk landschap staat voor jouw geluk? Dan gaat die vraag over jouw geluk op dit moment. Wordt je gevraagd hoe het staat met kansen in jouw leven, dan kies je een landschap dat staat voor de kansen die er nu zijn, dus niet in verleden of toekomst. Krijg je de vraag hoe het is met jouw vrijheid, dan kies je een landschap dat je zegt hoe het met jouw vrijheid op dit moment is gesteld, daar waar je nu woont en werkt.

Landschappen kiezen

Loop de landschappen eens langs met de toelichting hierboven in gedachte. Welke stemming roept een landschap bij jou op? Wat voel je erbij? Welke gedachten roept een landschap bij jou op? Wat zie je erin? Waar staan ze in voor? Aan de hand van vragen ga je tijdens het werken met een lifemap zelf landschappen kiezen. Houd daarbij de volgende punten in gedachten:

 • Bij het kiezen van een landschap is er geen fout of goed, alleen maar jouw weergave van hoe je over iets denkt en voelt.
 • De landschappen overlappen hier en daar. Maak je daar niet druk over, dat heeft geen invloed op jouw keuze of op de uitkomst.

Impact werking landkaart poster en stickers

 • Er zijn te veel stickers om alles te overzien; je kunt niet anders dan je intuïtie bijschakelen om te kiezen.
 • De stemmingslandschappen halen je uit je hoofd en brengen je in je gevoel.
 • Je brengt de realiteit van hier en nu in beeld; van daaruit zie je gemakkelijk de volgende stappen.
 • Je maakt een totaalbeeld; alles wat je belangrijk vindt komt aan bod.
 • Je staat met de voeten op de grond en hebt tegelijkertijd de gelegenheid om doelen, dromen, ideeën en volgende stappen in beeld te brengen, op dezelfde poster.
Back To Top