FAQ Tags Archives: levensweg persoonlijkheid

9 Levensweg Persoonlijkheid

lifemap-levensweg-persoonlijkheid

Doel

Zelfkennis en weten wie je bent is van belang, maar wat doe je ermee? Je kijkt door de bril van persoonlijkheidsmodellen naar je ervaringen en naar wat je allemaal hebt gedaan in je leven. Je vindt daarin terug hoe de meer of minder positieve kanten en de drijfveer van je persoonlijkheid tot uiting zijn gekomen. Je werkt aan zelfbewustzijn om vooraf en actief je persoonlijke keuzes te maken. Je ziet het pad van ontwikkeling van jouw emotionele intelligentie vóór je.

Toepassingen

  • Voor wanneer je meer helderheid wil krijgen in wie je bent – zoals je dit naar jezelf toe en naar de buitenwereld laat zien
  • Voor wanneer je jezelf wil stimuleren om de intelligenties die je in je hebt verder te ontwikkelen.

Inhoud

Wat zegt jouw leven tot nu toe over jou? Levensweg Persoonlijkheid start met het invullen van jouw levensloop in thema’s. Je verdiept je in persoonlijkheidsmodellen en vindt uit wat jouw persoonlijkheidskenmerken zijn. Je onderzoekt hoe die kenmerken in je leven tot uiting zijn gekomen en wat dat jou heeft gebracht. Je onderzoekt wat de impact is van de drijfveer in jouw persoonlijkheid. Je verkent en herkent de schaduwkant van je persoonlijkheid en gaat na welke rol die in je leven heeft gespeeld.

Je krijgt er zicht op, dat als je bijvoorbeeld dominant van aard bent, het misschien moeilijker voor je is om behulpzaam te zijn – dan dat het is voor iemand die qua type een helper is. Dat hoe je overkomt op anderen kan afwijken van hoe anderen jou zien. Inzicht in je persoonlijkheid helpt je om vooraf en actief te bepalen hoe jij je opstelt naar anderen toe.

Wanneer je van nature op een bepaalde manier op je omgeving reageert, bijvoorbeeld met emoties – en je bent je dat bewust – dan wordt het gemakkelijker om je toch op je plek te voelen ook al zijn de omstandigheden niet ideaal. Inzicht in je persoonlijkheid helpt je meer begrip te hebben voor jezelf. Je snapt beter waarom je bepaalde keuzes maakt.

Je persoonlijkheid is voor een groot deel gekoppeld aan je erfelijke eigenschappen. Maar wat jij met jouw persoonlijkheid doet, dat is helemaal aan jou. Je krijgt tips om je zelfbewustzijn te ontwikkelen. Om gerichter te kunnen kiezen en doen wat bij je past. Je kunt jouw emotionele intelligentie je hele leven lang verder ontwikkelen. Je onderzoekt de praktische stappen om hiermee aan de slag te gaan.

Thema’s

Levensloop, zelfbewustzijn, persoonlijkheid, identiteit, emotionele intelligentie, MBTI, DISC.

Informatie

  • Over persoonlijkheid en identiteit
  • Over zelfbewustzijn en emotionele intelligentie.

Verwijzingen

  • Wanneer hieronder naar paragrafen of hoofdstukken wordt verwezen betreft dit het gratis online e-boek Een reis door je leven in 3 vragen op lifemaps.nl. Dit e-boek geeft de rode draad tussen alle onderstaande lifemaps. Het rijgt als het ware alle thema’s aaneen in een logisch samenhangend verhaal.
  • Wanneer er informatie wordt genoemd, betreft dit documenten over het onderwerp, die bij de betreffende lifemap worden gebruikt.
Verder lezen