skip to Main Content
+31 (0) 306775536                      
Zorgen voor jezelf, anderen, de plek, de aarde natuur

Zorgen voor jezelf, anderen, de plek, de aarde – met daarbij de vraag: hoe kan ik / hoe kunnen wij, invulling geven aan alle vier tegelijk, bij elke keus en elke stap? De Master Code of Care toepassen op het niveau van de stad heeft vele voordelen. Het brengt een diversiteit aan betrokken partijen bij elkaar, zodat gevestigde posities minder spelen. Het haalt individuen uit de eigen zaken zodat ingewortelde gebruiken thuis gelaten worden. De stad is niet alleen de denk, doe en sociale bubbel voor mensen, maar huisvest ook planten en dieren, omvat grond en water, architectuur en kunst, onderhoud en afvalverwerking. De stad is voor de meeste levensbehoeften afhankelijk van toeleverende gebieden. Dit expliciet maken opent nieuwe wegen om voor de aarde te zorgen. De stad is mede gedefinieerd door de plek, wat het gemakkelijker maakt om zorgen voor de plek in alles mee te nemen.

Op weg naar de integrale stad

Oprichter van Integral City, Marilyn Hamilton, heeft een theoretisch raamwerk voor de stad ontwikkeld, met strategieën voor onderweg naar integraliteit. Het Integral Nest City Meshwork omvat mensen uit de hele wereld, die zich inzetten voor maatschappelijke vraagstukken in relatie tot de stad. Meshwork partners brengen hun praktijkervaring en materiedeskundigheid in en passen de theorie toe. Meshworking is dé manier van samenwerken om multi-stakeholder projecten tot succes te brengen. Sleutel tot succes is het dienen van een groot maatschappelijk doel, dat partijen verenigt en competitie overstijgt. Lifemaps.NL is een van de partners en heeft als rol het Integral City gedachtegoed toegankelijk te maken en bruggen te bouwen.

Integral City Lifemaps programma

Integral City Lifemaps programma, zo heet het langer lopende programma, dat de paraplu vormt voor projecten, gericht op het co-creëren van een samenhangende set van basis scenario’s voor de stad en de stakeholders. Een Integral City Practioner brengt een vraagstuk én het eigen werk in, en trekt een project. Een project is steeds gericht op een bepaalde stad en betrokken spelers daarin, op locatie en in de context. De workshop, cursus, of andere verandervorm die ontstaat wordt na afloop toegevoegd aan het portfolio om ook in andere situaties gebruikt te kunnen worden. De intentie is om een kettingreactie op gang te brengen, waarin elke schakel zichzelf verder ontwikkelt en weer nieuwe vonken laat overslaan. In het programma is altijd ruimte voor meewerk stages voor mensen, die graag willen bijdragen aan dit transformatieve proces.

Archetypes in de stad ontmoeten elkaar

Het eerste project heeft tot doel de stakeholders in een stad een ontdekkende ervaring te bieden van de Master Code of Care. Het basis scenario Archetypes in de stad ontmoeten elkaar ontstond uit de samenwerking met de Caravan of Unity, een initiatief van Co-Creating Europe. Er werd een mix van online en op locatie workshops gehouden voor Londen, te Klaipeda in Litouwen, Tampere in Finland, Findhorn in het Verenigd Koninkrijk, en Lissabon in Portugal. Uit het basis scenario ontstonden varianten, zoals die om mensen uit te nodigen voor een opbouwend en verbindend gesprek in de context van COVID19. Elke workshop leidde tot een vervolg voor toepassing voor nieuwe vraagstukken en vraageigenaren, voor verschillende doelgroepen.

Voortbouwen op eerdere projecten

Wat is mijn levenswerk en positie in de wereld? Hoe geef ik vorm en inhoud aan wat ik kan betekenen? Hoe vormen wij een krachtige samenwerking? Wat kan ons business model sociaal en duurzaam maken? Hoe kunnen we deze complexe situatie in beeld brengen? De eerste lifemap voor groepen werd uitgetest bij toenmalig werkgever UWV Gegevensdiensten. De laatste jaren stonden voor Lifemaps.NL in het teken van zelfonderzoek, creëren van lifemap scenario’s en uittesten ervan in workshops – steeds aanhakend bij een vernieuwend initiatief: als co-auteur voor het schrijven van het boek Nieuwe Business Modellen, als betrokken deelnemer en workshop gever in het Veerhuis, als smaakmaker in Werken in Netwerken, samen met Inspiration at Work, als actief lid van de IHBV groep voor hoogbegaafde ondernemers, als co-creator in de Gemeente Tilburg voor de workshop voor BOOST013. Dankzij de ervaringen en stimulerende samenwerkingen in deze projecten zijn de lifemap scenario’s en bouwstenen robuust genoeg geworden om de wereld in te gaan, op reis van stad naar stad.

Lifemaps voor Integral City in Urban Hub 20

Urban Hub is a series of graphical books, produced by Paul Van Schaik, Integral Mentors. Volume 20 is about Accelerating City Change in a VUCA World – Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous – with a focus on Climate Change. A quote from Marilyn Hamilton, founder of Integral City: This book was conceived from imagining how the Power of the Master Code of Care could catalyze city change. The contributors who imagined with me for this book, not only shared their powerful insights in words but had the talents and teams to translate the words into images.

READ AND DOWNLOAD URBAN HUB 20

READ AND DOWNLOAD LIFEMAPS FOR INTEGRAL CITY

Back To Top