skip to Main Content
030-6775536                               Winkelmand

Over de lifemap workshop voor voortijdig schoolverlaters

BOOST013

De Gemeente Tilburg heeft de regiocoördinatie met betrekking tot voortijdig schoolverlaten. Mensen, die de opleiding verlaten zonder kwalificatie, vinden moeilijker werk. In 2018 is er een speciaal programma opgezet voor voortijdig schoolverlaters om deze jongeren tussen 18 en 23 jaar nieuw perspectief te brengen. Het heet: BOOST013. Het doel van het programma is: funderen, oriënteren en motiveren. In een afwisselend actief en reflectief, binnen en buiten programma krijgen de deelnemers zicht op hun kwaliteiten en vinden zij nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Het programma loopt in het schooljaar 2019-2020 door.

De lifemap workshop

De lifemap workshop zit aan het begin van het programma. Die brengt overzicht, zelfwaardering en vervolgvragen voor andere delen van het programma. Met de landkaart poster brengen de deelnemers de voor hen belangrijke levensthema’s in beeld. Het geeft een positief gevoel om jezelf daarin terug te zien. Aan de hand van de ingevulde poster vertellen zij elkaar over hun leven. Daarop volgt een ronde, waarin de deelnemers nagaan op welke thema’s zij willen leren, begeleiding krijgen én waar zij gelukkiger in willen worden.

In co-creatie tot stand gekomen

In co-creatie tussen de RMC Trajectbegeleiders van de Gemeente Tilburg en Lifemaps.NL zijn speciale sticker sets gemaakt: de Proud2Bme stickers, met jong-volwassen thema’s, en de Proud2Bme symbolen, waarmee deelnemers zichzelf waarderen en hun vervolgvragen kenbaar maken. De lifemap workshop wordt door de trajectbegeleiders zelf gegeven. ‘Na elke groep van deelnemers werd de workshop met elkaar geëvalueerd en aangepast, waardoor die concreter werd en nog beter bij de doelgroep aansloot. Ook hebben we de begeleiding van de workshop geïntensiveerd. Het is voor ons erg leuk om te doen. Het geeft veel voldoening om te ervaren wat dit voor de deelnemers betekent’, aldus Femke en Floor.

Over de workshop Tijd, geld, vertrouwen

Tijdens het WIN Werk(t) Festival bogen leden van Werken in Netwerken zich over een best wel ingewikkelde kwestie. Drie argumenten, die mensen vaak noemen wanneer je hen vraagt: wat houdt jou tegen? zijn: geen tijd, onvoldoende vertrouwen en geen geld. In de lifemap workshop kozen 50 deelnemers voor een groep over tijd, vertrouwen óf geld. De vraag die werd meegegeven was: hoe kun je vanuit jouw kernkracht tijd vrijmaken / meer vertrouwen krijgen / geld vrijmaken, zodat niets jou meer in de weg staat? Het filmpje geeft een impressie.

Over samen op zelfonderzoek

Deelnemers aan de eendaagse workshop Scheppend leven, Laura, Merel, Pieter H. en Bob, verdiepten zich in zichzelf en elkaar als het gaat om persoonsaspecten, creatieve krachten en hoe je als mens je leven schept en vormgeeft:

 • ‘Wat een mooie ervaring. Ik ga naar huis met enthousiasme en veel nieuwe inzichten over mijzelf’.
 • ‘Leuke invalshoek. Verhelderend. Draagt bij. Verdiepend voor ‘helder’ leven’.
 • ‘Lekker losgegaan met stickers. Mooi materiaal. Veel is nu aan het doorwerken’.
 • ‘Heel duidelijk, stap voor stap uitgekristalliseerd hoe mijn verleden-nu-toekomst eruit ziet. Ik weet nu waar ik sta en het is in beeld gebracht’.

Deelnemers aan de eendaagse workshop Helemaal jezelf, Anna, Roel, Corien, Bart, Pieter W. en Shirley, werkten elk en samen aan zichzelf. In de levensloop kwamen belangrijke levensthema’s, archetypes, drijfveren en schaduwkanten in beeld, in samenhang:

 • ‘Contact, connectie, anders zijn, verbondenheid, gun factor, geduld. Bedankt voor de mooie dag’.
 • ‘Een intensieve, maar diepe dag. Onder de indruk van de openheid en verbinding met relatief onbekenden; verlichtend!’.
 • ‘Inspirerend, geeft inzicht en overzicht. Drie-gesprek over elkaars lifemap is leerzaam – om ook van anderen input te krijgen. Vermoeiend, veel hetzelfde! Je mag wat duidelijker de cursusleider zijn’.
 • ‘Dank voor deze bijzondere dag. Weer een kijkje mogen nemen in mijn eigen ziel en die van een ander. Voor mij een paar waardevolle momenten, die ik graag nog even uitdiep. Leuk om verder met je te brainstormen over de toekomst’.
 • ‘Ik vond het een mooie dag. Waardevol om in groepjes de lifemap te bespreken. Door de veelheid aan stickers was het moeilijk dieper in te gaan op specifieke thema’s en gemakkelijker om in het denken terug te schieten. Wel mooi overzicht’.
 • ‘De poster liet me zien welke zaken ik al achter me heb gelaten. Mooie ontmoetingen, verdieping, waardevolle dag!’.

Irmgard Bomers van Werken in Netwerken over de samen op zelfonderzoek workshop van 1/2 dag met de landkaart poster over het thema: je geld en je leven creëren: ‘De lifemap hangt intussen boven mijn bureau te pronken, als mooie ‘wegwijzer’ voor de komende jaren. Het illustreert hoe waardevol ik de workshop vond.’

Deelnemers aan de feestelijke middag voor familie, vrienden en bekenden over lifemaps in het Veerhuis na afloop van hun gezamenlijke zelfonderzoek naar archetypes en persoonsaspecten in relatie tot samenwerken in een team:

 • ‘Met deze lifemap ervaar je in korte tijd wat je aan elkaar hebt.’
 • ‘Het was verrassend hoe snel duidelijk wordt waar ieders kracht en allergie in zit.’
 • ‘Het was in het begin even spannend, maar we voelden ons uitgenodigd om onszelf kwetsbaar op te stellen. Het ijs was dus snel gebroken en we werkten soepel samen aan de lifemap alsof we elkaar al lang kenden.’

Over lifemaps voor jezelf

Constance Vos, Coach voor vrouwelijke professionals en ondernemers over Lifemap Helemaal jezelf: ‘De levensweg poster en stickers zijn mooi vormgegeven. Ze nodigen je uit op een speelse manier aan de slag te gaan. Al stickerend denk je na over je leven en werk. Je krijgt inzicht in hoe-het-zo-heeft-kunnen-lopen en wat-dat-zou-kunnen-betekenen-voor de toekomst. Nu ik dit zelf heb ervaren zou ik zeggen: de lifemaps methode voegt echt waarde toe aan de start van een traject voor persoonlijke coaching.’

Over begeleid zelfonderzoek

Nicole Maarse over begeleid zelfonderzoek: ‘Voor mij deed het werken met de lifemap eer aan alles (holistisch). Het was leuk en echt; er was rust en vertrouwen en het gaf me energie.’

Pieter Wackers over begeleid zelfonderzoek: ‘Werken met lifemaps hielp mij om dingen duidelijker te zien: om vragen helder te krijgen, te zien dat ik sommige antwoorden al had, en meer op mijzelf te vertrouwen.’

Heleen van der Waal, Stichting Senpathiek Wonen over begeleid zelfonderzoek: ‘Wat een prachtig materiaal! En niet alleen prachtig… ik ervoer dat het werken met de levensweg poster door middel van het plakken van stickers daarop, binnen de kortste keren inzicht geeft in wat er op dat moment eigenlijk aan de hand is in je leven, belangrijk is en aandacht nodig heeft. Daarbij begeleidde Ellen me op haar eigen en zo fijne manier en voelde ik mij thuis in haar tuinkamer met zicht op haar prachtige tuin. Daarom mijn advies: Investeer in jezelf en neem de tijd voor een middagje lifemappen!’

Jenneke van Dongen, Uw communicatiecoach, over begeleid zelfonderzoek: ‘De rode draad in je leven en ook nog gevisualiseerd op een A1.  Dat had ik in handen na een sessie tijdens mijn sabbatical, waarin reflectie en aandacht voor mij centraal stonden. Twee uur bezig zijn met jezelf en inzichten naar boven krijgen die ergens diep opgeslagen zitten maar door de praktische opzet naar boven en in beeld komen. Wanneer ben je op zo’n manier met jezelf bezig?  Verrassend was de kracht van het werken met beelden, woorden en uitspraken die steeds een eigen specifiek gevoel oproepen. Je doet eigenlijk een gezelschapsspel met jezelf voor jezelf. Ellen is de gids die rustig en met veel compassie met je meeloopt en stap voor stap naar boven laat komen wat jij uit jezelf haalt. Inzicht en overzicht komt als vanzelf. Doordat je ook iets in handen hebt aan het eind, ben je in staat de ervaring intens te delen met je naasten. En als leidraad erbij te pakken op momenten dat jij dat fijn vindt.’

Over co-creatie van lifemaps

Anna Huisman, Inspiration at Work over co-creatie en inzet van lifemaps bij team trainingen: ‘Inmiddels heb ik de landkaart al op verschillende manieren ingezet voor mijn trainingen en workshops. De laatste keer betrof het een workshop met een afdeling uit een gemeente. Het team had in korte tijd meerdere reorganisaties meegemaakt en ze moeten op een andere manier gaan werken. Daarnaast hebben ze het als zeer pijnlijk ervaren dat hun leidinggevende plots uit zijn functie werd gezet.  Het team was op het moment van de workshop zoekende en sommige teamleden waren emotioneel onder het gebeuren. In de workshop stonden we vooral stil bij de onderstroom: de psychologische verandering die mensen doormaken. Na een presentatie over de fasen van verandering en een opstelling wie waar staat in de verandering heeft het team zich gebogen over de impact van de verandering aan de hand van de vragen bij de landkaart. Alles mocht er zijn en in open sfeer werden voor en nadelen met elkaar gedeeld. Voor ik om feedback had gevraagd gaven deelnemers al aan de landkaart heel waardevol te vinden, die moest ik er beslist in houden! Die nodigt uit om op creatieve wijze in gesprek te gaan met elkaar. Deze lifemap toepassing is uitgedacht in samenwerking met Lifemaps.NL.’

Back To Top